“Velika iluzija (Now you see me)” – trik koji nikoga od nas neće ostaviti ravnodušnim

0

“Velika iluzija (engl. Now you see me)” je američki triler iz 2013-te godine. Režiser filma je Luj Leterjejm, koji je film režirao po scenariju koji su zajedničkim snagama napisali Ed Solomon, Boaz Jakin i Edvard Rikort. Produkciju filma uradili su Bobi Koen, Aleks Kerzman i Roberto Osi iz kompanije “K/O Paper product”, dok je distributer filma izdavačka kuća “Summit Entertaiment”. Film traje 115 minuta i imao je budžet od 75 miliona dolara.

Kako je sve počelo?

Radnja filma jako je interasantna, a odnosi se na mađioničare koji udruženim snagama uspevaju da pljačkaju bogataše i prebacuju novac ljudima iz publike. Sama ideja kod scenariste Rikorta javila se još za vreme njegovih studenskih dana. Kako je sam rekao sve ovo je zamislio kao neku verziju Robin Huda, gde se pljačka od bogatih i daje siromašnima. Dugo vremena je razmišljao kako da napravi film o prevarama koji će biti drugačiji od ostalih, a opet interesantan i zanimljiv publici. Gledajući jednu predstavu na TV došao je na ideju da baš mađioničari budu ti koji će da “pljačkaju” od bogatih i to koristeći svoje trikove

Velika iluzija 54

Producent Koen kao mali je često posećivao mesta na kojima je mogao gledati kako mađioničari izvode svoje trikove. Oduvek je bio oduševljen kako mađioničari uspevaju da izvedu svoje trikove, a da publika ništa ne primeti. On je davao instrukcije scenaristima i naprosto se oduševio ovim filmom, jer za razliku o drugim filmovima o mađioničarima ovde oni ne rade jedan protiv drugog, već udruženo za isti cilj.

Ko su glumci koji tumače mađioničare?

Mladi američki glumac Džesi Ajzenberg u “Velikoj iluziji” tumači ulogu glavnog protagoniste, arogantnog uičnog mađioničara, a kasnije i vođu “Ćetiri jahača” – Daniela Dani Atlasa. Atlas je najstariji od njih, ali i najiskusniji pa je zato baš on njihov vođa. Odlični američki glumac, producent, režiser i scenarista Mark Rafalo tumači lik Dilana Roudsa – FBI agenta, koji radi na pronalaženju i hvatanju “Ćetiri konjanika”, a Vudi Harleson tumači lik Merita MekKIneja hipnotizera koji  smatra da je vidovit. Prvobitno Merit je radio zajedno sa svojim bratom, on je radio kao poznati hipnotizer i prorok, dok je njegov brat bio ujedno i njegov menadžer. Posao im je išao dobro, sve dok menadžer nije pokrao sav nova cod Merita i ostavljajući ga bez dinara i samog da pokuša da povrati svoju slavu. Nakon toga Merit nije imao druge nego da se udruži sa ostatkom družine kako bi zaradio što veće pare i slavu.

Velika iluzija 2

Australijska glumica štotskog porekla Ajla Fišer tumači lik  Henli Rivsove, koja je predstavljena kao neka vrsta sveštenice i scenske mađioničarke. Ona je bila pomoćnik od Daniela pre nego što su se svi zajedno udružili.

Poslednji mađioničar je ujedno i najmlađi od njih – Džek Valder je iluzionista i talentovanoi impresionista koji se uglavnom bavio džeparenjem, a pored krađe zna i da savršeno obija brave. Najnervozniji je od svih i uvek se ugleda na ostale. Džeka tumači Dejv Franko.

Od bitnijih uloga ističe se i uloga Tadijusa Bredlija, bišeg mađioničara koji već trideset godina zarađuje novac odajući tajne svojih trikova drugim mađioničarima, a čiju ulogu tumači legendarni Morgan Frimen.

Velika iluzija 33

Sporedne uloge tumače: Melani Loran (kao Alma Drej), Majkl Kejn (kao Artur Tresler), Majkl Keli (kao agent Fuler), Komon (kao agent Evans), Žoze Garsija (kao Etjen Forsje), Katrina Balf (kao Džasmin) i Elajas Kotijas (kao Lajonel Šrajk).

Opis radnje filma

Radnja filma prati četiri nadarena ulična mađioničara: Daniela „Dani“ Atlasa, Merita MekKineja, Henli Rvisovu i Džaka Vildera – koji su se okupili zajedno kao družina, od strane nepoznatog dobrotvora, a godinu dana nakon okupljanja, nastuapju u Las Vegasu kao „Četiri jahača“ pod pokroviteljstvom osiguranja Artura Treslera. Za finale njihove prve emisije, oni se izjašnjavaju kako će opljačkati banku,i pozvaju člana iz publike Etina Forcfira, čoveka koji drži nalog u „Credit Republican de Paris“, da to uradi. Forcier se „teleportovao“ u njegovu banku u Francuskoj, gde on aktivira vazdušni kanal koji usisava novac i tuševima ga gomila u Las Vegasu. Nakon otkrića da novac zaista nedostaje sefu,FBI agent Dilan Rodos je pozvan da istraži krađu u partnerstvu sa Interpolskim agentom Almom Drej. Oni hapse „Četiri jahača“ ,ali su prinuđeni da ih kasnije oslobode zbog nedostatka dokaza.

Velika iluzija 22

Međutim ova družina mađioničara i dalje nastavlja svoj plan. Oni pare sa bogatih klijenata banaka premeštaju na one koji su siromašni. Polako sve više para biva pronevereno. Na agentima je sada da vide kako da mađioničare povežu sa zločinom za koji su sigruni da su ih oni počinili…

Kritike i recenzije “Velike iluzije”

Što se tiče kritika za triler Luja Leterjea, on je zaradio mešovite kritike. Najčešća kritika filma jeste da su razni delovi nedovoljno rešeni na kraju filma, ostavljajući neka pitanja bez odgovora ili je odgovor nejasan. Na osnovu 149 kritika koje su objavljenje na satju “Rotten Tomatoes“ , filmski kritičari su dali rejting filmu od 50%, a na konsenzusu sajta navodi se da: „Velika ilijuzija“ je tankog scenariskog karaktera i razbacane radnje koje se oslanjaju na „Sleight Of Hand“ da bi direktor skrenuo pažnju publike.” Sajt “Metacritic“ dodeljuje filmu skor od 50 od mogućih 100, sa naznakom „pomešane kritike, ali prosečna mišljenja“. Petar Harmond u svojoj recenziji filma na sajtu “Movieline” napisao je: “Čista letnja magija filma – bukvalno. Film nudi više zabave od kombinacije filmova “Igraj svoju igru” prvog, drugog i trećeg dela. Nećete verovati svojim očima – a u tome i jeste poenta”.

Velika iluzija 5

Kritičari su pohvalili i glumačku ekipu, kao i sjajno montiran film i scenario, međutim zamerke koje su imali pre svega su se odnosile na samu radnju. Po njima radnja je dinamična privh 20 minuta, a nakon toga postaje monotona i dosadna. Od sredine filma, stiče se utisak da nam režiser servira sve već vinđeno, pa sam kvalitet filma drastično opada.

Uprkos kritikama koje su izneli poznati kritičari, komentari publike nakon filma su bili pozitivni. Publici se radnja nije učinila ni dosadnom ni već viđenom, o čemu govori i najviša ocena koju je film na anketi gde su gledaoci davali ocenu od 1 do 5, gde je ovo ostvarenje ocenjeno sa prosečnom ocenom 4,3.

Zarada filma

Iako je film podelio kritičare, slobodno se može reći da je film imao sjajan uspeh što se zarade tiče, zauzimajući drugo mesto po zaradi, odmah iza filma “Paklene ulice 6” i zaradivši 29.350.389 dolara u jednom vikendu prikazivanja u 2925 bioskopa. “Velika iluzija”  premijerno je prikazana 21-og maja 2013-te godine, a do kraja juna film je dvostruko premašio svoj bužet, odnosno proizvodne troškove. Ukupna zarda filma nakon prikazivanja u bioskopima širom sveta iznosila je 351.723.989 dolara.

Velika iluzija 3

Zbog i više nego fenomenalne zarade, kao i zbog oduševljenja gledalaca, producenti filma su počeli sa pripremama nastavka koji nosi naziv : “Velika iluzija: Drugi čin”, a čija bi premijera trebalo da bude 10-og juna 2016-te godine.

Greške u filmu

Iako nas mađioničari više puta u filmu prevare izvodeći razne trikove, reditelju to ipak nije pošlo za rukom. Tako, postoje greške u filmu koje su promakle Luju, ali gledaocima i kritičarima ne. Mi vam izdvajamo samo neke od greški:

  • Kada Heleni Rivs nakon magičnog izlaska iz  rezervoara, slavi sa publikom davajući publici “petaka”, na poslednjem članu publike ona ne pogađa dlan, što izgleda prilično traljavo kada je režiserski rad u pitanju.
  • U FBI kancelariji na satu koji stoji na zidu najpre vidimo da je 11:17. Posle nekoliko trenutaka prikazano je da je na satu 11:27, da bi se u sledećoj sceni “vreme vratilo” na 11:17.

Velika iluzija 1

  • U 28-om minutu filma  kada policajac povuče Daniela vidimo da je lisica koja se nalazi na njegovoj levoj ruci nezakačena, da bi u sledećem trenutku ona bila propisno zakačena.
  • U sceni u kojoj prvi put vidimo Almu Drej njena kosa je vezana u punđu.  Kada ulazi u susednu sobu njena kosa je zavezana u konjski rep.
  • U 110-om minutu Alma se približava klupi kako bi sela, a snimak nam pokazuje ljude koji već sede tu. Međutim kada Alma prilazi i seda tih ljudi nema.
  • U 33-em minutu okovratnik koji se nalazi na Alminoj bluzi menja poziciju između snimaka.
  • U sceni potere Džekov auto se prevrće na levu stranu i zaustavlja. Kamera nam odmah nakon toga prikazuje Almu i Dilana, a onda se vraća natrag na Džekov automobile koji se i dalje kotrlja i zaustavlja naopako.

 

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.