Igra Kodova (engl. The imitation game)

0

„Igra kodova (engl. The imitation game)“ je američki istoriski film koji je delimično rađen po biografiji  „Alan Turning: The Anigma“ od pisca Endrua Hodžisa. Režirao ga je Morten Tildum, a za scenario se pobrinuo Grej Mur. Scenario filma je na vrhu „Crne liste“ Holivudskih scenarija u 2011-oj godini. “The Weinstein Company“ su za ovaj film stekli 7 miliona američkih dolara u februaru 2014. godine, što ujedno predstavlja i najviši iznos ikada plaćen za američku distribuciju na evropskom filmskog tržištu. Film je u Velikoj Britaniji prvi put izašao u bioskope 14-og novembra, dok je u  SAD-u premijerno prikazan 28-og novembra 2014-te godine. „Igra kodova“ traje 114 minuta i imala je budžet od 14 miliona dolara.

Igra kodova (6)

Upeh filma i njegove nagrade

„Igra kodova“ je istorijski triler koji je doživeo veliki komercionalni i kritički uspeh. Do aprila 2015. godine zaradio je preko 219 miliona dolara širom sveta, a kada se uzme u obzir da je za budžet potrošeno samo 14 miliona dolara, ovaj film postaje film sa najvećom zaradom nezavisnog filma iz 2014. godine. Bio je nominovan u osam kategorija na 87-oj dodeli „Oskara“, uključujući najbolju režiju, najboljeg glumca i najbolju sporednu ulogu. Film je uspeo da  osvoji jednog „Oskara“ u kategoriji za najbolji adaptrarni scenario. Dobio je pet nominacija za “Zlatni globus“ i bio je nominovan u tri kategorije na 21. „Screen Actors Gulid Awards“ , a dobio je i nagradu za „Izvanrednu performansu“ od strane „Cast in a Motion Picture“.

Glumci i njihove uloge

Alan Turning (glumac Benedikt Kamberač): Alan Turning je čovek sa dosta znanja i dosta različitih talenata. On je britanski pionirski kompijuterski naučnik, matematičar, logičar, kliptonalističar, filozof, matematički biolog, maratonac i trkač na duge staze. Alan je veoma uticajan u razvoju informatike, gde pruža formalizaciju pojmova algormita i računanja sa „Turing“ mašinom, koja se može smatrati kao model računara za opšte namene. Turining se smatra ocem teoriske kompijuterske nauke i veštačke inteligencije.

Igra kodova (5)

Džoun Klark (glumica Kira Najtli): Džoun Elizabet Lavter Marej Klark je Engleska kriptonalističarka numizmatičarka, najpoznatija po svom radu na šifri „Bleatchey Park“ tokom „Drugog svetskog rata“. Iako ne voli da je u centru pažnje, njena značajna uloga u projektu „Enigma“, protiv nacističke Nemačke tajne komunikacije, zaradila je svoje nagrade i citate, i nominovana je za člana „ Reda Britanske Imperije“.

DownloadJoan Clarke (Keira Knightley) in der Bar

DownloadJoan Clarke (Keira Knightley) in der Bar

Hju Aleksandar (glumac Metju Gud): Hju Aleksandar je irsko-britanski  kriptonalitičar i poznati šahista. On je radio na Nemačkoj mašini „Enigma“ i na „Blatchey Park“ tokom „Drugog svetskog rata“, a kasnije je bio poglavar kriptolanliztiček podele na „GCHQ“ preko 20 godina.

Igra kodova (1)

Stjuart Menziz (glumac Mark Strong): General – Major gospodin Stjuart Menziz je načelnik „MI6 (SIS)“, Britanske tajne obaveštajne službe. Na toj funkciji je bio od 1939. godine do 1952. godine, za vreme i posle Drugog svetskog rata.

Igra kodova (2)

Radnja ovog istorijskog trilera

Radnja „Igre kodova“ smeštena je u 1951-u godinu i prati apsulutnog genija Alana Turinga koji je za vreme „Drugog svetskog rata“ uspeo da dešifruje Enigmu što je dovelo Saveznike do pobede u ratu. Međutim ovaj matematičar i logičar je svakako bio rob vremena u kome je živeo. On je po svojoj ličnosti bio rođen i u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu. On je stalno osuđivan od ljudi zbog njegovog načina razmišljanja, njegovih postupaka, ali i njegove homoseksualnosti. Naime, još u svojim školskim danima on je bio jako vređan od strane druge dece, kada i upoznaje kriptonalističara Kristofera Morkoma i zaljubljuje se u njega. Tada se čitav njegov život menja..

Oduševljenost kritičara filmom

„Igra Kodova“ je dobio dosta pozitivnih kritika od kritičara. Na sajtu „Rotten Tomatoes“, film ima rejting od 89% na osnovu 229 kritika, sa prosečnom ocenom od 7.7 od mogućih 10. Kritičarski konzeus sa sajta navodi: “Sa izuzentnim glumačkim performansama od strane Bendikta Kumberača koji osvetljava svoju priču zasnovanu na činjenicama,“Igra Kodova“ služi kao izuzetno dobro napravljen u „prestižu „žanra“ biografskog filma“. Na veb-sajtu „Metacritic“ film ima rejtin od 73 od 100, zasnovan na 49 kritika, sa naznakom „generalno povoljne kritike“. Film je dobio ocenu „A+“ od ispitivanja tržišne firme „CinemaScore“ i bio je uključen u listu od „Top 10 Filmova iz 2014. godine“ od strane „National Board of Reviwes“ i „American Film Institute“.

Igra kodova (3)

Njujorški obzerver Reks Rid je izjavio da je ovaj film „jedan od najvažnijih priča prošlog veka i jedan od najvećih filmova iz 2014. godine“, dok je Kilem Aftab iz jutarnih novina „The Independet“ dao filmu pet zvezdica i rekao da je ovo „Najbolji britanski film godine. “Empire“ magazin je ovaj film opisao kao „vrhunski triler“ , dok „Glamur“ ga je proglasio „instanst klasikom“. Petar Debrug je dodao da je film lepo napisan, elegantno motiran i zajedljivo vrši svoju radnju.“. Kritičar Leonarda Maltin tvrdi da film ima „idealnu glumačku ekipu sa svakom ulogom ispunjenom do savršenstva“.

Što se tiče komentara i reakcije publike nakon gledanja filma utisci su uglavnom bili pozitivni. Publika je ostala oduševljenja ovim ostvarenjem, što govori i ukupna zarada od skoro 220 miliona dolara.

Greške u filmu:

 • U jednoj sceni Džoan i Alan se raspravljaju oko „RASA“algoritima dok leže na travi. Međutim “RSA“ nije izmišljen do 1977.godine.
 • Ručni sat koji nosi Turnigov je Hamilton „Von Horn“ (ili „Titan“), koji nije napravljen do 1957. godine.
 • Kada je Alan u školi 1928. godine, sedeo sa svojim prijateljem Kristoferem, on na kolenu ima knjigu savremenih ukrštenica, koje  nisu bile uobičajene do 1928. godine.
_TFJ0226.NEF

_TFJ0226.NEF

 • Nekoliko primera amerikanizna u govotu koje ne bi trebalo da se koriste u to vreme. Turing je dva puta koristio pridev „pametniji“, koji je samo znacio “urednija haljina“, Britanci će koristiti „pametniji“ prvi put decenijama kasnije. Takođe i komandant Deniston nikad ne bi rekao: „Ti si opušten!“. On bi rekao „Da si otpušten!“.
 • U scenama proslave u kojima se mogu videti Britanski vojnici koji se vraćaju kući, u automobilu sa leve strane, vojnici drže „The Union Jack“ naopako.
 • Kada Džoan udari Alana nakon što on prekida svoj angažman, ona na ramenu ima torbu. U sledećem snimku kada se udaljavaju, torbe nema.
 • Obrazac za ukrštenicu koju je napisao Turing ne odgovara onome što je prikazano u noviama.
 • Mašina je nazvana „Bomba“ posle Poljske verzije, ne posle Turningovog priajtelja.
8.5 Ocena

"Igra kodova" je film koji neće dozvoliti da vam pažnja odluta ni jednog jedinog momenta. Ovo je film koji nas kupuje detaljima, koji su urađeni perfektno. Što se tiče glumačke ekipe, oni su fantastično odradili svoj deo posla, a posebno se izdvaja Benedik koji je briljirao u ovom ostvarenju. Jedine zamerke bih imala na scenario, odnosno dijaloge koji umeju da delu prazno i dosadno.

 • Glumačka postava 10
 • Triler 8.8
 • Drama 8.5
 • Režija 9.6
 • Dijalozi 3.4
 • Montaža 9.2
 • Fotografija 8.8
 • Detalji u filmu 10
 • User Ratings (0 Votes) 0
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!