Whiplash (Ritam ludila) – drama o opsesiji profesijom koja dovodi do ludila

0

Ritam ludila (engl. Whiplash) je američka muzičko psihološka drama iz 2014-te godine. Reditelj ove drame je Demijen Čazil, koji je ujedno i napisao scenario za film. Sa ovim filmom on je čak dva puta pobedio na „Soundanceu“, prvi put to je bilo 2013-e godine sa kratkom verzijom ovog filma, a drugi put godinu dana kasnije sa dugometražnom verzijom.

Produkcija i budžet „Ritma ludila“

Iako je scenario koji je napisao Demijen Čazil završion na crnoj listi (listi na kojoj se nalaze najgori scenariji tekuće godine, koji još uvek nisu u realizaciji već samo napisan) 2012-te godine, producenti su ipak počeli pokazivati interesovanje za ovaj projekat. Tako je Čazil odabrao 15 stranica i zajedno sa Džonijem  Simonsom i J. K.  Simonsom napravio kratkometražni film koji traje svega 18 minuta. Kako je film odlično prošao kod publike, pojavili su se investitori koji su želeli da ulože u proširenje ovog projekta. Tako Ćazil dobija ponude da napravi dugometražni film po svom originalnom scenariju, i sa budžetom od 3,3 miliona dolara koji mu je stavljen na raspolaganje. Film su producirala tri producenta: Dejvid Lankaster, Majkl Litvak i Džejson Blum. Producentske kuće zadužene za ovaj projekat su : „Sierra“, „Bold Films“, „Blumhouse Productions“ i „Right of Way films“, dok je generalni distributer filma „Sony Pictures Classic“.

Whiplash Ritam ludila (5)

U septembru 2013-te godine započeto je sa snimanjem filma u Los Anđelesu. Snimanje svih scena iz filma trajalo je 19 dana, a snimano je 14 časova dnevno. Iako je režiser Čazil doživeo saobraćajnu nesreću u trećoj nedelji snimanja i bio hospitalizovan zbog mogućeg potresa mozga, on je se odmah sledećeg dana odjavio iz bolnice i vratio na set kako bi film završio na vreme.

J. K. Simons kao sadistički nastavnik džeza

Glavni protagonisti u filmu su Endru Niman, ambiciozni mladi student džeza  koji svira bubnjeve i njegov profesor Terens Flečer, koji pri podučavanju koristi medote koji su pomalo sadistički. U prvoj kraćoj verziji filma, Endrua je glumeo Džoni Simons, koji sada nije prihvatio ulogu, pa tako u dugometražnom izdanju filma ta uloga je pripala Majlsu Teleru. Sadističkog nastavnika džeza ostao je da igra J. K. Simons.

Whiplash Ritam ludila (2)

Od bitnih likova izdvaja se i Džim Nimas – Endruov otac koji je po profesiji nastavnik, a tumači ga Pol Riser. Uloga Nikol, koja će vremeno postati Endruova devojka tumači Melisa Benoist, dok je uloga bubnjara Rajana Konola pripala Ostinu Stovelu.

Sporedne uloge: Džejson Bler, Kavita Patil, Majkl Koen, Kofi Siriboe, Pol Rizer, Ejprliz Grejs, Suan Spouk i mnogi drugi.

Koliko je Endru Niman spreman da trpi da bi ostvario svoje snove?

Radnja filma prati Endru Nimana, koji je učenik prve godine džeza na prestižnom Konzervatorijumu Shaffer u Njujorku. On svira bubnjeve od malih nogu i teži da postane jedan od velikana poput Badi Riča.Kako mu je otac propali pisac koji sada predaje u srednjoj školi, Endru svim silama želi da ostvari svoj san i ne bude poput oca. Čuveni dirigent Tirens Flečer otkriva Endrevu praksu u muzičkoj sobi kasno jede noči i na kraju ga poziva u njegov studijo benda kao alternativno jezgo za bubnjara Karla Tinera. Flečer je jako bezobrazan prema svojim učenicima, ruga im se i vređa ih. Metode koje on koristi kako bi podučio student su sadistički i plično zastrašući.

Whiplash Ritam ludila (3)

Kada je bend svirao Hank Levijevo delo „Whiplash“ i Endru biva sprečen da zadrži tempo ostalih iz benda, Flečer baca stolicu na njega,šamara ga, i grdi ga pred razredom. Tada Endru počinje i psihički da tone pod uticajem Flečera…

“Whiplash” – intezivan, inspiracionalan i dobro odglumljen film

„Whiplash“ je dobio odlične kritike na premijeri otvaranja 2014-te godine na „Sundance Film Festivalu“,sa Simonovim performansinama koje su dobile univerzalnu pohvalu. Film ima skor od 95%, na sajtu namenjenom recenzijama filmova „Rotten Tomatoes“ na osvnovu 242 kritike, sa prosečnom ocenom  8,6 od mogućih 10. Konsenzus kritičara na sajtu navodi „Intezivan, inspiracionalan,i dobro odgumljen, “Whiplash“ je brilijantni napor od direktora Demjan Čazil i zaklivanja zvezda J.K Simonsa i Majls Telera.” Na drugom sajtu „Metacritic“,j oš jednom pregled-agregatoru,film je dobio skor od 88, na osvnou 49 kritičara,sa naznakom „univerzalna slava“.

Whiplash Ritam ludila (4)

Kritičari su najviše hvalili glumu sjajnog veteran J. K. Simonsa uz konstataciju da mu je ovo bila uloga života. Savršena karakterizacija likova se takođe dopala kritičarima, a hvalili su i zvuk i fotografiju filma.

Pohvale je odneo i reditelj, koji kada se uzme u obzir budžet filma i to da je film sniman na samo par lokacija u Los Anđelesu, on je prevazišao sva očekivanja vrhunskom režijom ovog filmskog ostvarenja.

Što se tiče komentara i reakcije publike ukupna zarada na bioskopskim blagajnama od 33,5 miliona dolara govori dovoljno o tome koliko je interesovanje publike za “Ritam ludila”. Film je najpre započeo prikazivanje u bioskopima sa ograničenom distribucijom u SAD-u u samo šest bioskopa, gde je zardio 135,388 i zauzeo 34 mesto na nedeljnom box-offisu filmova. Vremenom interesovanje za film je raslo kao i gledanost, a samim tim i zarada istog.

WHIPLASH - 2014 FILM STILL - JK Simmons as Fletcher - Photo Credit: Photo Credit: Daniel McFadden Courtesy of Sony Pictures Classics

Tri “Oskara” za “Ritam ludila”

Sjajni nezavisni film reditelja Čazila nominovan je za pet “Oskara” na 87-oj dodeli ove prestižne nagrade, a osvojio je tri i to u kategorijama: najbolji miks zvuka, najbolja montaža i najbolji performans  glumca u sporednoj ulozi. J. K. Simons je pored “Oskara” za sporednu ulogu, ovojio i BAFTA nagradu u istoj kategoriji, kao i Zlatni globus. Film je osvojio i “AFI” nagradu za najbolji film 2014-te godine, a sledeće godine na Festivalu namenjenom naučno fantastičnim, fantazijama i horror filmovima takođe osvojio nagradu za najbolji film nezavisne produkcije.

Whiplash Ritam ludila (8)

Film je osvojio još dosta nagrada po različitim festivalima, a najviše nagrada odneo je Simons, kao i ekipa zaslužena za miks zvuka.

Da li sta znali da…

  • …da se “Ritam ludila” nalazi na 40-om mestu najboljih filmova ikada na IMDB listi?
  • …da je J. K. Simons u mladosti svirao klavir, a za potrebe filma morao je da uzima časove?
  • …J. K. Simons je dva dana pre završetka snimanja slomio dva rebra, ali uprkos povredi nastavio je dda glumi?
  • …da je ovo film sa najnižom zaradom ikada koji je bio nominovan za “Oskara” u kategoriji najbolji film.
  • …da je bilo potrebno samo deset nedelja da se ceo film završi od snimanja preko montaže do marketinga?
  • …da se Endru pojavljuje u svakoj sceni filma?
  • …da je prvobitno ovaj film trebao da bude psihološki triler?
  • …da je J. K. Simons dobio tačno 47 nagrada za ulogu Flerčera?
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.