Začarana šuma – Grimove bajke u mjuziklu koji ostavlja bez daha

0

“Začarana Šuma (engl. Into the Woods)“ je američka muzičko – fantastična drama iz 2014-te godine. Za režiju je bio zadužen Rob Maršal, koji je našoj javnosti dobro poznat kao reditelj “Pirata sa Kariba” i sjajnog mjuzikla “Čikago” za koji je dobio “Oskara”. Maršal je prilagodio ekranu čuvenu brodvejsku predstavu, za koju je scenario napisao odlični Džejms Lapin, prilagođavajući scenario mjuzikla Stefana Soundheimova „Tony Award-winning Broadway“ potrebama ovog projekta. Radnja “Začarene šume” inspirisana je Braćom Grim i njihovim bajkama: “Priča o crvenkapici“, “Pepeljuga“, “Magični pasulj“ i „Zlatokosa“.

Zacarana suma (1)

Razvoj projekta i njegovo snimanje

Jos 1990-te godine započeto je snimanje ovog filma. Međutim ono je prekinuto. Kasnije je bilo još nekoliko producenata koji su započinjali snimanje ovog filma, ali niko ga nije doveo ni blizu kraja. Nakon nekoliko neuspešnih pokušaja od strane drugih studija i producenata da naprave mjuzikl za ovaj film, “Walt Disney Pictures“  je 2012-ge godine objavio da će uraditi proizvodnju i adaptaciju „Začarane šume“, da će režiser biti Maršal, a Džon DeLuca producent. Iako je običaj da kompanija čiji je osnivač Volt Dizni u potpunosti finansira svoje projekte ovde to nije bio slučaj, pa je tako Dizni imao samo udeo u budžetu koji je iznosio 50 miliona dolara.  Zbog ovakve odluke Diznija glumci su bili prinuđeni da sačekaju puštanje filma i njegovu zaradu, kako bi dobili svoje plate. Diznije je na ovaj način ogradio sebe u slučaju neuspeha filma.

Zacarana suma (2)

Direktor fotografije je sa radnjom na ovom filmu počeo u septembru 2013-te godine, a snimanje scena je održano u Velikoj Britaniji, odnono u  „Shepperton Studios“ u Londonu. U julu te godine režiser Maršal je stavio gips na nogu što ga je onemogućilo da obavlja svoj posao kako treba. Snimanje nije prolazilo glatko kako su se producenti nadali, što zbog njegove povrede što zbog drugih situacija koje su im otežavale rad. Na primer tokom snimanja scene pucnjave, kosa od Rapunzel je izazvala opštu pometnju jer su čalnovi tima počeli da se spotiču o istu. Sporom snimanju filma doprineo je i veliki broj kaskadera koji su obavljali posao umesto glumaca. Međutim ikao je snimanje teklo sporije nego što je očekivalo, sve scene su snimljene na vreme. Sa snimanjem scena završeno je konačno 27-og novembra 2013-te godine, a ukupno snimanje je trajalo ko četiri meseca.

Veliki broj glavnih uloga u “Začaranoj šumi”

Kako ovaj projekat predstavlja neku vrstu savremene verzije bajki od Braće Grim, tako u njoj ima više glavnih protagonista, jer u filmu pratimo više različitih priča koje su opet u filmu isprepletane.

Sjajna Oskarovka Meriln Strip prva je dobila ulogu u ovoj drami. Iako je odvuek izbegavla da glumi filmove sličnog  sadržaja, Stripovoj se dopao scenario, kao i uloga koju tumači, a to je uloga podmukle veštice.Engleski glumac, komičar i pisac Džejms Kordern tumači pekara, dok je uloga njegove žene pripala fanstastičnoj engleskj glumici Emili Blunt.

Zacarana suma (3)

U filmu se kao glavni lik izdvaja i Pepeljuga, koju tumači sjajna pevačica i glumica Ana Kendrik, a uloga Pepeljuginog princa pripala je odličnom Kris Pejnu, dok je uloga zle Pepeljugine maćehe dodeljena Kristini Baranski. U ovom ostvarenju pojavljuje se i Crvenkapa koju tumači američka glumica, najpoznatija po svojim predstavama koje izvodi na brodveju – Lisa Karford. Uloga Džeka pripala je Danijelu Hutlstonu, dok je ulogu prelepe Zlatokose tumačila Mekenzi Mauzi.

Džoniju Depu isprva je bila ponuđena jedna od glavnih uloga, međutim on nije hteo da prihvati da glumi glavnu ulogu za manje od 20 miliona dolara. Kako je produkcija imala ograničen i mali budžet, nisu pristali na to, pa su se našli negde na sredini. Dep je pristao da glumi u filmu ali sporednog lika, odnosno vuka i to za samo jedan million dolara.

Zacarana suma (4)

Od glumaca koji su imali bitnije uloge spomenućemo i Bilja Magnusena kao Zlatokosinog princa, Tami Blančard kao Florindu i Lusi Panč kao Lusindu.

Opis radnje filma

Radnja filma počinje prikazujući nam jednog siromašnog pekara i njegovu suprugau koji očajnički žele dete, ali pate od prokletstva koji je stavljen na pekara  od strane zle i podmukle veštice, koja je pronašla pekarovog oca okopavajući svoju baštu, dok je njegova supruga bila trudna. Pekarov otac je ukrao malo pasulja što je izazvalo da ga majka veštica kazni sa prokletstvom ružnoće. Veštica nudi da zbaci kletvu, ali samo ako pekar i njegova supruga dobiju čeitiri kritične stavke za nju da bi ona napravila određeni napitak: kravu bela kao mleko, ogrtač cven kao krv, kosu žutu kao kukuruz i papuču čistu kao zlato. Veštica kasnije govori pekaru da on mora sve da uradi, jer ona ne može dotaći ni jedan od ovih predmeta…

Oduševljenje kritičara Diznijevim mjuziklom

Dizni je dobio profesionalne kritike dve nedelje pre prikaza filma u bioskopima. “Začarana šuma“ je dobila generalno pozitivne kritike kritičara. “ Rotten Tomatoes“ – sajt za preglede kritika filmova navodi da je 71% kritičara dalo filmu pozitivno mišljenje na osnovu 186 kritika, sa prosečnom ocenom 6.6 od 10. U konsenzusu sajta se navodi: „U celini, ova „Disney“ adaptacija sedi udobno na uglu Holivuda i Brodveja, čak i ako to čini manju štetu u konačnom aktu. Glumci – performance od Stripa, Blunta i Pejn – koji su dobili široka priznanja, kao i ton, scenofrafija, kostimografija, vizualni efekti i pejsmejker.” Na sajtu “Metacritic“, rejting filma je 69 od 100, na osnovu 41 recenzije kritičara, sa naznakom „generalno povoljne kritike“. U „Cinemascore“ anketama sprovedenim tokom prvog vikenda, bioskopska publika je ovom filmu dala prosečnu ocenu „B“ na skali od A+ do F.

Zacarana suma (5)

„Hollywood Reporter“ je u svojoj recenziji napisao da film „koristi poštovanja izvornog materijala, namamljuje vrednosti proizvodnje i gusto naseljenu galeriju oštrih karakterskh potreta iz divnih glumaca.” Leonard Maltin je nazvao film „jedan od ovogodišnjih najboljih filmova“. Slično tome, Pit Hamond je pohvalio film kao „ filmski – mjuzikl od Maršela koji je najbolje prošao u javnosti”. Lu Lumicrik iz „New York Post“ zove film „najboljim mjuziklom u ovom veku“ i hvali nastupe Stipena i Blanta, nazivajući ih kao najbolje davanje ženske performanse u godini. Skot Mendelson iz „Forbes“ je dao pozitivno mišljenje kojem je film opisao kao „najbolji film Roba Maršela ikada“ i pohvalio ga zbog njegovog ukusa za istinsku zabavu i za jake nasupe u gipsu. Ričard Korlis iz „Time“-a dao je filmu pozitivnu kritiku, govoreći da je film „pametan, privlačan, priča je i dečija, ali i za odrasle.“

Zacarana suma (6)

Zanimljivosti:

  • Većina pesama od Meril Strip su pevane uživo i ako ih je pre ovoga snimila.
  • Prema Ani Kendrik, predmeti sa scene koji su korišćeni kao drveće su bili prevelilki i jako realistični da su se ona i Kris Pejn izgubili na pozornici, i na kraju su bili spašeni od asistenta režisera.
  • Ovo je prvi film koji je Marli Strep napravila za „Disney Studio“.
  • Emili Blunt u filmu glumi ženu koja nije mogla da ima dete. Ironično je bila trudna tokom filma. Da bi se njena trudnoća prikrila koristile su se mnoge taktike.
  • Kris Pejnova pesma za audiciju zvala se „Fly Me To The Moons“, a u original izvodi je Frenk Sinantra.
  • Maršal je želeo da film bude sniman u 3D grafičkom prikazu, ali zbog ogrančenog budžeta to nije uradio.
  • Za ulogu zle veštice razmatrane su bile Ketri Žita Džouns, Mišel Fajfer, Penelopa Kruz, Nikol Kidman i Kejt Vinslet.
  • Ovo je treći mjuzikli koji Rob Maršal režira.
  • Džoni Dep se pojavljuje samo u pet minuta filma.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.