Devojka od milion dolara (Milion Dollar Baby)

0

„Devojka od milion dolara“ (engl. Milion Dollar Baby) je američki film iz 2004. godine. Žanr ovog filma je drama, i to sportska drama. Film je režirao Klint Istvud po scenariju koji je napisao Pol Hagis prema kratkim pričama bokserksog menadžera Džerija Bojda, koji je priče pisao pod pseudonim imenom „Ef Eks O’Tula“, a objavio ih je pod naslovom „Konopac gori.“ Nakon velikog uspeha filma, priče su objavljivanje pod nazivom „Devojka od milion dolara“. Film traje 132 minuta, a produkciju je uradila najveća svetska izdavačka kuća za eksplotaciju filmova Varner Bros (engl. Warner Bros). Ovo filmsko ostvarenje je imalo budžet od 30 miliona dolara, a ukupno je zaradilo preko 216 miliona dolara, od kojih je fantastičnih 100 miliona zarađeno samo u SAD-u. „Devojka od milion dolara“ je bila nominova za čak sedam „Oskara“- osvojila je četiri, a posetioci sajta IMDB – najvećeg svetskog pretraživača filmova, uvrstili su ovaj film u 200 najboljih filmova svih vremena.

Glumci i uloge

Glavna muška uloga u ovom projektu pripala je izvandrednom glumcu i režiseru Klint Istvudu, koji tumači lik Frenkija Dana. Glavnu žensku ulogu je dobila Hilari Svonk, koja je „Oskrom“ nagrađena za film „Dečaci nikada ne plaču“, a u ovoj sportskoj drami glumi Megi Ficdžerlad. Hilari je i za ulogu u ovom film osvojila „Oskara“ u kategoriji najbolja ženska glavna uloga. Moramo još spomenuti i fantastičnog Morgana Frimena, kome je pripala uloga Skarpa, za koju je Morga i osvojio „Oskara“ za sporednu mušku ulogu.

devojka od milion dolara1

Sporedne uloge tumače Đej Barušel, Lusija Rajker, Brajan F. O’Bern, Entoni Maki, Margo Martindejl, Majkl Pena, Benito Martinez i mnogi drugi.

Radnja filma

Radnja filma prati Frenkija Dana menadžera boksera. On je čitav život proveo u ringu, a svoje boksere je učio svemu što je znao. Prvo i najvažnije pravilo Frenkija je da uvek i pre svega zaštitiš sebe. Njegov život ni malo nije bio lak, nakon što se otuđio od ćerke, on nije želeo da postane blizak ni sa kim. Imao je samo jedno prijatelja Skarpa, bivšeg boksera. Jednoga dana kod Frenkija dolazi Megi Ficdžerlad, skromna devojka koja tačno zna šta želi i spremna je da učini i nemoguće samo da bi ostvarila svoj cilj. Ona poseduje izuzetan talenat i snažnju volju. Upoznavši Megi i njene želje i planove, Frenki je odbio da je trenira govoreći da je jednostavno prestara i da on ne trenira žene.

Međutim, Megi nije odustala od svog sna. Svakog dana je dolazila da vežba u dvorani, a osoba koja ju je bodrila i ohrabrivala bio je Skrap. Kada je nakon nekog vremena video koliko je ona jaka i odlučna osoba Frenki prisaje da je trenira. Tu se javlja jedna posebna veza između njih dvoje, jedno drugo međusobno inspirišu i zajedničkim duhom navladavaju bol i gubitke iz prošlosti. Polako približavaju se borbi, borbi koja će od njih zahtevati više srčanosti nego što su svesni da imaju.

 O filmu

Reditelj filma Klint Istvud imao je sasvim jasnu prestavu o tome kakav izgled filma želi da postigne. Naime, iako je radnja filma smeštena u sadašnje vreme on je želeo da postigne osećaj da se sve događa u nekom prošlom vremenu, u četrdesetim ili pedesetim godinama. Želeo je da postigne osećaj da film izgleda bezvremenski. Za to je insistirao da snimatelj filma bude Tom Stern. Sa Sternom Istvud sarađuje još od 1982. godine, kada su zajedno snimili film „Ptica“ (engl. Bird). Pomoć pri realizovanju ovog projekta dobio je i od Henrija Bumsteda, za koga je Istvud izjavio da iako ima 89 godina i dalje je najbolji.

Istvud je dugo čekao na realizaciju i produckiju filma jer je studio otkupio prava na knjigu ali nije bilo nikoga ko bi snimio film, odnosno ko bi ga producirao i finansirao. Čak i Varner Bros – matična kuća od Klinta Istvuda nije pristala na budžet od 30 miliona dolara, pa je tako Istvud morao da se snađe. On je nagovorio Toma Rosenderga iz „Lakeshore Entertainmenta“ da uloži pola budžeta zajedno sa Varner Brosom, koji bi uskočio sa 15 miliona dolara. Tom je pristao i tako je započelo snimanje filma.

devojka od milion dolara11

Priča ovog filma je zasnovana na iskustvima velikog bokserskog menadžera Džerija Bojlda, koji je napisao  poresne i veoma snažne priče. Film je baziran na delimično istinitim događajima, jer u filmu pored isitinitih činjenica dodato je dosta toga čime film gubi na verodostojnosti.

Zanimljivosti

Film se temelji na tri kratke priče Iz Bojdove knjige „Majmunski izgled“, „Devojka od milion dolara“ i „Zamrznuta voda“.

Ašli Džud je imala ponudu za ulogu Megi, ali je nije prihvatila.

Hilari je bila podvrgnuta ozbiljnim treninzima u sklopu priprema za ovaj film. Zbog čestih odlazaka u teretanu Hilari je dobila devet kilograma. Zadobila je bakterijsku infekciju zbog žulja na nozi koji je dobila tokom treninga za ulogu u filmu. Infekcija je bila toliko ozbiljna da da je tri nedelje provela u bolnici.

„Devojka od milion dolara“ je 25-ti film Klinta Istvuda koji je režirao, 57-i film u kojem je glumi, i 21-i film na kojem je on bio producent.

Sandra Bulok je bila prva glumica kojoj je bilo ponuđena uloga Megi, ali ona je htela raditi sa drugim režiserom, tj. sa Kaporom. Do trenutka kada je studio izrazio interes za projekat, snimanje filma „Mis tajni agent 2: Naoružana i neverovatna“ sprečio je Sandru da odigra ulogu u ovom filmu.

devojka od milion dolara megi

Ulogu devojčice u kamionu, iga Klinst Istvudova kćerka Morgan Istvud.

Klint Istvud je jedini kandidat za prestižnu nagradu „Oskar“, koji igra izmišljen lik. Sva četiri od ostalih nominovanih glumaca prikazuju stvarne ljude u svojim filmovima.

U planu je bilo da se film snimi za 39 dana, ali on je snimljen za neverovatnih 37 dana.

Režiser Paul Hagis trebao je da režira ovaj film, dok je Klint Istvud trebao samo da glumi u njemu. Međutim Istvud je zatražio da on lično režira ovaj film,a  Hagis je pristao na to i ustupio mu svoje mesto.

U doba od 74 godine Istvud je postao najstariji dobitnik „Oskara“ za najbolju režiju za ovaj film.

Pored četiri “Oskara“, film je osvojio i dva „Zlatna globusa“ i to u kategorijama,  za najuspešniju režiju i najbolju glumicu.

Mnogi gledaoci su u anketama koje su sprovodili internet portali, proglasili kraj ovog filma za najtužniji završetak jednog dramskog projekta.

Što se tiče komentara gledaoca i kritičara oni su bili pozivitni. Filmski internet portal “rottentomatoes.com” izvestio je das u 192 recenizije od ukupno 210 koje su prikupili za ovaj film pozitivne, odnosno 91 posto njih.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.