Pad u raj

0

,,Pad u raj”, srpski film, iz 2004 jedna je od omiljenih domaćih komedija. Reditelj filma je Miloš Radović koji je napisao i scenario za ovaj film. Radović je želeo da, na duhovit način, prikaže strepnju kroz kroju je Srbija, odnosno Jugoslavija prošla tokom bombardovanja.

Radnja filma

U centru zbivanja je, pomalo čudna, porodica Kundačina. Nju čine nervozni Ljubiša, njegova majka, sestra Dušica i Daca, Dušičina vanbračna ćerka. Bombardovanje uveliko traje, pa porodica pokušava da se snađe u nesrećnoj situaciji koja ih je zadesila.

Dok Ljubiša svakodnevno psuje agresore, njegova sestra Dušica željna je ljubavnih avantura, pa s vremena na vreme pozira pilotima, nadajući se da se tako pronaći ljubav svog života.

U jednom trenutku, iznervirani Ljubiša, koji nelegalno drži oružje u kući, puca u vazduh i nekim čudom istog trenutka na zemlju pada neprijateljski avion. Da slučajnost bude veća, u dom Kundačina padobranom sleće pilot tog istog aviona.

Radnja domaćeg filma ,,Pad u raj"

Radnja domaćeg filma ,,Pad u raj”

Foto: serbianforum.org

Zalutali mladić, po imenu Džonatan Šumaher, sada je Ljubišin zatvorenik. Dušica se brzo zaljubljuje u njega. Problem nastaje kada Ljubiša ne može da smisli šta da radi sa njim, pa ga Džonatan nagovara da zajedno pokušaju da likvidiraju aktuelnog predsednika, Slobodana Miloševića, kriveći ga za novonastalu situaciju i bombardovanje Jugoslavije. Ljubiša pristaje ali uz određenu nadoknadu.

Kraj domaćeg filma ,,Pad u raj” ( upozorenje: spojler )

Na kraju priče, Ljubiša će ipak rešiti da pusti Džonatana da se vrati u Ameriku. On, Dušica i Daca odlaze da ga isprate. Po Džonatana će na dogovoreno mesto doći njegovi saborci.

Međutim tokom primopredaje, pojavljuje se Stratimirović, sa kojim se Ljubiša nekoliko dana ranije žestoko zamerio, i puca. Ljubiša pada na zemlju, Dušica pritrčava do njega, a Džonatan odlazi, dok vojnici pucaju u Stratimirovića i ubijaju ga.

Nekoliko dana kasnije, Džonatan dolazi kod Ljubiše na sahranu. Dok kolona ljudi ide kroz groblje, on prilazi maskiranom invalidu, za kojeg se ispostavlja da je Ljubiša. Naime, Ljubišina smrt je lažirana, a Džonatan se u Srbiju vratio zbog Dušice.

Sve o filmu ,,Pad u raj": glumci, zanimljivosti, kraj filma ...

Sve o filmu ,,Pad u raj”: glumci, zanimljivosti, kraj filma …

Foto: tf1international.com

Uloge i glumci koji ih glume

Ljubiša ( Lazar Ristovski ) – Patriota, koji mrzi Ameriku, švercuje oružje i često je nervozan, naročito prema ukućanima. Ipak neke ,,patriote” su i materijalisti kad niko ne vidi, tako da Ljubiša u jednom trenutku pristaje da za novac likvidira predsednika Jugoslavije, Slobodana Miloševića. Ljubiša je u neku ruku i tipični Srbin koji veruje da je baš on najbolji i najpametniji. U jednom trenutku on praktično sam vodi rat protiv NATO pakta, misleći da će njegova raketa oboriti neprijateljski avion.

Dušica ( Branka Katić ) – Romantična mlada žena, koja se uprkos svemu nada da će joj prava ljubav pasti sa neba. Zanesena ljubavnim filmovima, sanja o muškarcu koji liči na Roberta Redforda. Ona bombardovanje vidi potpuno drugačije od ostalih stanovnika Jugoslavije, nada se da će je muškarac iz njenih snova ugledati i odvesti u Ameriku.

Daca ( Jovana Milanović ) – Dušičina ćerka, veoma pametna devojčica za svoje godine. Najviše mrzi kada njen ujak puca, što je česta pojava u njihovom domu.

Ljubišina i Dušičina majka ( Olivera Marković ) – Starica koja većinu vremena provodi trpeći ispade svoje dece. Međutim kada pobesni i mama ume da bude oštra, baš kao i njen sin.

Džonatan Šumaher ( Sajmon Lindon ) – Amerikanac, koji aktivno učestvuje u bombardovanju Jugoslavije. Kada mu obore avion, on će imati (ne)sreću da završi baš u Ljubišinoj kući. Snalažljiv i jak, kao što i priliči vojnom licu. Oduševljen je Dušicom, koja se na prvi pogled zaljubila u njega.

U sporednim ulogama pojavljuju se još i Nikola Pejaković, Bogdan Diklić, Predrag Ejdus, Ana Sofrenović, Biljana Srbljanović, Aljoša Vučković i drugi.

Glavni glumci: Lazar Ristovski, Branka Katić, Olivera Marković...

Glavni glumci: Lazar Ristovski, Branka Katić, Olivera Marković…

Foto: imdfb

Kritike i recenzije srpskog filma ,,Pad u raj”

,,Pad u raj” je prvenstveno zabavan film, koji će vas nasmejati, najviše zahvaljujući brilijantnom Lazaru Ristovskom. Ovom glunmcu je veoma dobro legla uloga nervoznog patriote, tipičnog Srbina, koji je često nervozan, bučan, agresivan, mrzi Ameriku, smatra baš sebe najpametnijim i pokušava sve da uradi sam i na svoju ruku, pa čak i da na taj način vodi rat sa NATO paktom.

Pravim patriotama, poput Ljubiše, ovaj film se i nije baš dopao, naročito jer ima političku pozadinu i jer ga prati priča da su u finansiranju učestvovale upravo članice NATO pakta.

Ako izuzmemo tipičan kliše koji prati ljubavnu priču između romantične mlade žene i zgodnog pilota koji joj je bukvalno pao sa neba, film ima solidnu priču.

Glumci su najveći plus u ovom filmu, bez izuzetka. Čak možemo da pohvalimo i Jovanu Milanović, dete zvezdu s početka novog milenijuma, koja je pokupila simpatije gledalaca svojoj harizmom.

Film je na neki način i osveženje, s obzirom da su drugi filmovi sa temom o bombardovanju 1999. dosta teži, i sa ne tako srećnim krajem.

Reditelj filma ,,Pad u raj", Miloš Radović

Reditelj filma ,,Pad u raj”, Miloš Radović

Foto: vreme

Zanimljivosti

Po jednoj priči, Radović je napisao scenario za film ,,Pad u raj” još 1995. godine, kada niko nije ni slutio da će Jugoslavija biti bombardovana četiri godine kasnije. Radović je još tada zamislio da njegove glavne uloge igraju Lazar Ristovski i Branka Katić.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.