Povratak otpisanih – legendarni domaći film

0

Osveženje u ratnim jugoslovenskim filmovima

,,Povratak otpisanih”, domaći jugoslovenski film iz 1978. nastao je zbog velike popularnosti serije ,,Optisani” koja se prikazivala nekih godinu dana ranije. Publika je nedeljama sedela prikovana uz televizijske ekrane gledajući ovu kultnu crno belu seriju, pa su autori odlučili da kroz film prikažu povratak omiljenih beogradskih ilegalaca u glavni grad koji je još uvek pod vlašću nemačkih okupatora.

U to vreme jugoslovenska kinematografija bila je prepuna ratnih filmova sa partizanskom tematikom, ali su ,,Otpisani” na neki način bili osveženje. Najviše jer se kroz film komunistička ideologija provlači u znatno manjoj meri. Nemamo ni puno domaćih ratnih filmova koji govore o ilegalcima u Beogradu, takođe zalsužnim za sabotiranje neprijatelja. Znamo da su filmovi iz tog perioda najčešće vezani za partizanske borbe, a bili su i teži za gledanje.

Domaći, ratni film ,,Povratak otpisanih", kultni film jugoslovenske kinematografije.

Domaći, ratni film ,,Povratak otpisanih”, kultni film jugoslovenske kinematografije.

Foto: forum.bjbikers.com

Radnja filma

Prvi serijal ,,Otpisanih” završio se tako što su od naše grupice ilegalaca svi izginuli, osim Prleta i Tihog, koji uspevaju da pobegnu od Nemaca iz Beograda. Pridružuju se partizanima, i nakon tri godine napreduju i u borbi ali i po činu. 1944. rat se bliži kraju i partija odlučuje da se momci vrate u Beograd kako bi nastavili svoj zadatak započet tri godine ranije, i pripremili se za oslobađanje Beograda.

Kako bi što neprimetnije ušli u Beograd, partizani zarobljavaju ministra, njegovu ljubavnicu i pratnju koji su se uputili u glavni grad. Umesto njih, put nastavljaju Prle i Tihi, a pridružiće im se Joca vezista koji će se pretvarati da je ministar Jović i Seka koja se predstavlja kao njegova ljubavnica i glumica po imenu Lula. U Beogradu će ih sačekati lepa Marija, koja za ilegalce radi kao špijun u policiji i Čibi, brat od Tihog, koji je sada vođa ilegalaca u Beogradu. Marijin stan treba da bude njihovo utočište.

Put do Beograda pun je prepreka, pa svita neće tako lako stići do svog odredišta, a plan će usput morati da se promeni.

,,Povratak otpisanih” je uspešno nastavljen i kao serija, ovoga puta u boji, prikazana u trinaest epizoda.

Milena Dravić, jedna od naših najsimpatičnijih i najduhovitijih glumica tumači sporednu ulogu u ovom filmu.

Milena Dravić, jedna od naših najsimpatičnijih i najduhovitijih glumica tumači sporednu ulogu u ovom filmu.

Foto: mojtv.hr

Zanimljivsoti, reditelj, scenarista i autor muzike

Ekipa koja se prihvatila zadatka da snimi ,,Povratak otpisanih” je uglavnom ostala ista kao i u prvom serijalu. Nije dolazilo u obzir da se menjaju glumci, Aca Đorđević je i dalje bio reditelj, a scenarista Dragan Marković, koji je i stvorio ,,Otpisane”. Marković je inače najpre izdao knjigu, koja je kasnije pretočena u seriju ,,Otpisani”.

Kako je u ,,Povratku otpisanih” zadržano ono najbolje iz prvog serijala, ponovo su ljubitelji ove serije imali priliku da čuju čuvenu muziku autora Milivoja Miće Markovića, koja je i dan danas prepoznatljiva.

Voja Brajović ponovo je osvojio nagradu za glumački par godine, ovoga puta sa Zlatom Petković, jugoslovenskom lepoticom koja tumači ulogu Marije.

Glavni likovi i glumci koji ih tumače

Tihi ( Voja Brajović ) – Vođa ilegalaca koji se vraća u Beograd kako bi nastavio sabotiranje Nemačkih vlasti i pripremio sve što je potrebno za oslobađanje Beogarda. Ime je dobio jer ne priča puno, retko kad i podiže glas, ali je veoma autoritativan.

Prle ( Dragan Nikolić ) – Osim Tihog jedini koji je preživeo početak rata, pošto su svi njegovi drugovi izginuli u akcijama 1941. I Prle je napredovao kada se pridružio partizanima u borbi, ali mu je čin oduzet zbog nedoličnog ponašanja. Po nekim osobinama, ni Prle ne zaostaje puno iza Tihog, i on je zavodnik, inteligentan, sposoban, spretan, ali sa druge strane, pričljiv, neozbiljan, često pravi više štete nego koristi. Publika ga je verovatno više volela jer je nestaško.

Joca ( Pavle Vujisić ) – Nervozni Joca, radio je pre rata kao poštar a sada se pridružio partizanima gde je vezista. I on polazi sa momcima za Beograd, kako bi ilegalci radio vezom redovno komunicirali sa štabom. Prle ga redovno provocira, što Jocu još više razdražuje.

,Zlata Petković, jugoslovenska lepotica kao Marija u filmu ,,Povratak otpisanih"

,Zlata Petković, jugoslovenska lepotica kao Marija u filmu ,,Povratak otpisanih”

Foto:24sata.hr

Seka ( Zlata Numanagić ) – Seka je partizanka koja polazi sa momcima u Beograd, prerušena u Lulu, ljubavnicu ministra Jovića. I ona je podjednako spretna kao i njeni muški saborci.

Marija ( Zlata Petković ) – Lepa Marija radi u policiji kao sekretarica, ali je ujedno i špijun koji sarađuje sa ilegalcima. Osim što je lepa, Marija je pametna, sposobna, hladnokrvna u kriznim situacijama, uvek sposobna da se izvuče iz nevolje. U filmu ,,Povratak otpisanih” Marija ima manju ulogu, jer je film pretežno skoncentrisan na probijanje glavnih junaka do Beograda, ali u seriji Marija je jedna od glavnih likova.

Mrki ( Aleksandar Berček ) – Brat od Tihog, koji mu je u neku ruku sličan ( i on je pametan i spretan, jedan od najboljih ilegalaca ), ali sa druge strane proračunat do krajnje mere što Tihog i ostale mnogo nervira. Mrki smatra da je strategija i proračun od velike važnosti pre svake akcije. Dok su Tihi i Prle bili odsutni Mrki je bio jedan od glavnih ilegalaca u Beogradu.


Kriger ( Stevo Živon )
– Naravno, nije dolazilo u obzir da se nastavak ,,Otpisanih” snimi bez legendarnog negativca Krigera. Kriger takođe nema veliku ulogu u filmu, ali se poput Marije pojavljuje u nastavku serije kao jedan od glavnih likova. Kriger i ovoga puta pokušava da zaustavi dejstvovanje partizanskih bandita. Redovno sarađuje sa policijom gde će upoznati Mariju. Ona će mu se dopasti, ali inteligentni Kriger nije ni svestan da je lepa Marija zapravo njegov neprijatelj.

U filmu se pojavljuje i nekoliko sporednih likova. Tu je brilijantna Milena Dravić kao razmažena i panična Lula, ljubavnica ministra Jovića i jedna od najsmešnijih likova u filmu. Sporednu ulogu u ,,Povratku otpisanih” ima i Bata Živojinović, koji se pojavljuje kao četnički komandant.

9.8 Awesome

Mnogo vedriji od prvog dela, mnogo manje likova gine, samim tim i lepši za gledanje. Likovi Joce i Marije su ovoga puta dobili mnogo veću ulogu, što je pun pogodak. Joca da nas uveseli svojim humorom, a Marija kao stalni ženski lik koji je bio preko potreban da malo ulepša seriju. Film je prikazan u boji što je sredinom sedamdesetih bilo pravo osveženje za publiku.

  • Režija 9
  • Scenario 10
  • Scenografija 10
  • Kostimi 10
  • Glumci 10
  • Muzika 10
  • User Ratings (3 Votes) 10
Share.

Comments are closed.

error: Sadržaj je zaštićen !!