Profesionalac

0

,, Profesionalac” domaći film i predstava, je, možemo slobodno reći, remek delo, proslavljenog scenariste i pisca Dušana Kovačevića. Interesantna duhovita priča o špijunu starog kova koji je imao zadatak da tokom godina prati jednog od predstavnika opozicije iz vremena vladavine Slobodana Miloševića.

O popularnosti i kvalitetu filma govori i činjenica da je 2003. godine bio nominovan za Oskara u kategoriji za najbolji film van engleskog govornog područja.

Domaći film ,,Profesionalac"

Domaći film ,,Profesionalac”

Bata Stojković i Bogdan Diklić kao glavni glumci u predstavi ,,Profesionalac”

Još 1990. godine Kovačević je napisao ,,Profesionalca” kao pozorišni komad u kojem je glavnu ulogu imao Danilo Bata Stojković. Poznato je da se legendarni glumac dobro snalazio u ulogama špijuna koji strogo drže do svojih principa, pošto se proslavio u filmu ,,Balkanski špijun” ( takođe Kovačevićevo delo ).

Njegov kolega Bogdan Diklić u predstavi je glumio Teju, a Neda Arnerić Martu, Tejinu ljubavnicu i sekretaricu.

Kada je film snimljen, glavna uloga pripala je Bori Todoroviću. Branislav Lečić je dobio ulogu Teje, dok Nataša Ninković glumi Martu.

Razlika između predstave i filma je u tome što se film odnosi na period Miloševićeve vladavine, dok je u predstavi glavna tema vladavima Josipa Broza Tita.

Radnja domaćeg filma ,,Profesionalac”

Odmah na početku upoznajemo direktora jedne izdavačke kuće, po imenu Teodor Teja Kraj. Teja je nekada bio strastveni opoziconar i veliki protivnik Slobodana Miloševića. Tih, devedesetih godina bavio se pisanjem, radio je kao profesor na fakultetu i imao vezu sa jednom od svojih studentkinja. Sada je rukovodilac izdavačke kuće, svakodnevno ima probleme sa nezadovoljnim radnicima, koji su u štrajku zbog loših uslova rada. Takođe, u vezi je sa Martom svojom sekretaricom.

profesionalac radnja filma
Foto: rts

I dok se sprema na sastanak sa vođom sindikata koji samo što nije izveo radnike na ulicu u znak protesta, Teja se na vratima svoje kancelarije susreće sa čovekom kojeg prvi put vidi u svom životu. U pitanju je Luka Laban, taksista. Naime, Luka nije običan taksista. On je nekada radio kao špijun, u vladi je bio čovek od poverenja, a zadatak mu je bio da svakodnevno prati Teju.

Luka sa sobom nosi i kofer pun Tejinih ličnih stvari. Zna sve njegove tajne, čak i one u koje niko nije upućen. Luka počinje svoju priču još od vremena kad je krenuo da prati Teju. Film se sastoji od flešbekova iz prošlosti, kada je Teja držao proteste po Beogradu, a Luka ga pratio.

Ono što najviše zapanjuje Teju jeste činjenica da je studentkinja sa kojom se zabavljao zapravo Lukina ćerka.

Glavne uloge: Bora Todorović, Branislav Lečić …

Luka Leban ( Bora Todorović ) – Stari špijun, koji je u potpunosti bio odan Miloševiću. Njegov zadatak je bio da prati Teju, kao jednog od glavnih opozicionara. Tokom godina se pojavljuje u kafanama u kojima se Teja provodi, ali i kao slučajni prolaznik na mestima gde se Teja nalazio u određenim trenucima. Vešto se maskira i glumi, što je u prirodi njegovog posla. Nekoliko puta je čak imao priliku da ga ubije, ali sticajem okolnosti nije to učinio. Njegov najveći poraz bila je činjenica da se njegova rođena ćerka zaljubila u Teju.

bora todorovic profesionalac film
Foto: seecult

Teodor Teja Kraj ( Branislav Lečić ) – Teja je bivši opozicionar i veliki protivnik Miloševićeve vlasti. Devedesetih, osim što je vodio borbu protiv vlasti, radio je i kao profesor na fakultetu, bavio se pisanjem i važio je za pravog boema. Svoje opozicionarske stavove izražavao je čak i u kafani gde je naručivao pesme tipa ,,Pada vlada” i slično. Zabavljao se sa studentkinjom, Lukinom ćerkom, koja je ostala njegova najveća ljubav. Nakon pada Miloševićeve vlasti, postaje direktor jedne, sada već propale, izdavačke kuće i svakodnevno muči muku sa nezadovoljnim radnicima. U vezi je sa svojom sekretaricom Martom.

Marta ( Nataša Ninković ) – Radi kao Tejina sekretarica, a ujedno je u vezi sa njim. Nežna je i krha, sklona panici. Lukina poseta joj je veoma čudna, ima osećaj da Teja nešto krije od nje. Teja je prema njoj strpljiv i brižan.

Jovan ( Miodrag Krstić ) – Jedan od Tejinih radnika, koji vodi štrajk u firmi. Ispostavlja se da on nije samo običan radnik već jedan od Lukinih ljudi, kojeg su obično slali po fabrikama kada treba da se izazove štrajk. Jovan je veoma sposoban da oko sebe okupi ljude i pozove ih na bunu protiv rukovodilaca, pa je idealan za ovaj posao. Glasan je i odlučan.

Gipsani ( Dragan Jovanović ) – Tejin prijatelj iz devedesetih i opozicionar, koji tokom protesta uvek izvuče deblji kraj i završi u zavojima i gipsu. Najčešće je on taj koji padne u ruke policiji i koji bude pretučen. I on je pesnik, i često se pesnički izražava.

Maki ( Josif Tadić ) – Takođe Tejin prijatelj sa kojim on gustira u kafani. Često je toliko pijan da ne može da govori pravilno.

Režija: Dušan Kovačević

Dušan Kovačević je naš proslavljeni reditelj, dramski pisac i scenarista. Često se poredi i sa Nušićem što dovoljno govori o kvalitetu njegovih komada.

U njegovim delima se govori o veoma ozbiljnim temama, često sa poražavajućim činjenicama, ali uz dodatak humora, što privlači publiku. Čitajući ili gledajući njegova dela, naučimo nešto novo, a pri tom se dobro i zabavimo. Ono što Kovačeviću najbolje ide, to je formiranje simpatičnih likova koji uspevaju da nam na interesantan način dočaraju radnju predstave ili u ovom slučaju filma.

Mnoga Kovačevićeva dela prikazana su i na filmu, ne samo u pozorištu, što opet govori koliko je popularan kod publike. Od najpoznatijih dela, neka danas imaju i status kultnog, a izdvojićemo: ,,Maratonci trče počasni krug”, ,,Radovan III”, ,,Ko to tamo peva”, ,,Sabirni centar”, ,,Balkanski špijun”, ,,Sveti Georgije ubiva aždahu” … Ako niste pogledali bar tri dela Dušana Kovačevića, mnogo toga ste propustili.

Što se tiče nekih podataka o njegovom privatnom životu, pomenućemo da je Dušan Kovačević rođen u Mrđenovcu kraj Šapca, 12. jula 1948. godine. ,,Ginmaziju” je završio u Novom Sadu, a ,,Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju” u Beogradu. Osim što se bavi pisanjem, radio je i na ,,Fakultetu dramskih umetnosti” u Beogradu, bio je i direktor ,,Zvezdara teaatra”, ali i ambasador Srbije i Crne Gore u Portugaliji. Simpatična džez pevačica i muzičarka, Lena Kovačević je Dušanova ćerka. Ona se takođe pohavljuje u filmu ,,Profesionalac” kao kafanska pevačica.

dusan kovacevic reditelj profesionalac
Foto: filmski.net

Filmska recenzija

Popularnost pozorišne predstave nam dovoljno govori o kvalitetu Kovačevićevog dela. Iako je glumačka ekipa drugačija, Bora Todorović i Branislav Lečić su podjednako dobro izneli svoje uloge. Pomenuli smo da je film bio kandidat za Oskara, što je još jedan plus.

Film će vas na trenutak vratiti u devedesete i na komičan način podsetiti kako je izgledalo biti opozicija u to vreme, ali i kako je ta ista opozicija završila nakom 2000-e godine i pada Miloševićeve vlasti. Šta se dešava sa najodanijim članovima vlade kad dođe kraj jednom režimu i koliku cenu oni plaćaju da bi obavili svoj posao kako treba.

Luka nas upoznaje, ne samo sa Tejinim životom, svojim poslom i vladavinom bivšeg predsednika, već i sa svojim ličnim porazima i tragedijama. On i Teja su mnogo više povezani nego što zaista misle, a njihova glavna veza jeste Lukina ćerka.

Iako se sastoji iz velikog broja flešbekova i povrataka u ,,sadašnjost”, radnju filma uopšte nije teško pratiti, kako zbog malog broja glavnih likova, tako i zbog Kovačevićevog talenta da jednu ovako kompleksnu priču ispriča tako da svi mogu da isprate i najsitnije detalje. Ako sednete čisto da pogledate početak ,,Profesionalca”, zauzmite dobar položaj, jer ćete sigurno ostati do kraja filma, hipnotisani Lukinom pričom.

Naravno, da pomenemo i Dragana Jovanovića koji je uvek upečatljiv, čak i kad glumi neki sporedni lik koji se pojavluje u samo par scena.

[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.