Ivkova slava

0

“Ivkova slava” je domaći film iz 2005. godine, rađen po istoimenoj pripovetci Stevana Sremca. Film je režirao jedan od naših najpoznatijih i najboljih režisera Zdravko Šotra, a sjajnu muziku za film koja se i danas sluša napisao je naš kompozitor Željko Joksimović. Željko je komponovao čak 18 kompozicija za “Ivkovu slavu”. Film je sniman u starom delu Valjeva – Tešnjaru, jer po Šotri, ovaj deo Valjeva najbolje oslikava duh tog vremena, s’obzirom da Niš nije dolazio u obzir kao izbor lokacije. Pored Valjaeva, film je sniman i u Beogradu, kao i u Pirotu. Najveći deo filma sniman je u pirotskom muzeju “Poništavlije”, čija je unutrašnjost u potpunosti zadržala duh druge polovine devetnaestog veka.

Ivkova slava (3)

Reditelj filma Zdravko Šotra

Ova srpska komedija traje 110 minuta, a produkciju i distribuciju uradila je producentska kuća “Kobra film” u saradnji sa televizijom “Pink”, dok je glavni sponzor filma korporacija “Tigar”.

Glumačka postava koja je okupila neka od najvećih imena naše glumačke scene

Sjajni srpski glumac Zoran Cvijanović tumači lik Ivka Mijalkovića, niškog zanatlije i meraklije, koji nam je prikazan kao dobar čovek, pravi srpski domaćin, čije je mentalitet takav da on želi svakog da ugosti. Fantastični srpski glumac i reditelj Dragan Bjelogrlić je dobio ulogu Mikala Nikolića Kalča, poznatog lovca koji stalno prepričava svoje čuvene lovačke doživljaje, koje svi slušaju mada mu niko ništa ne veruje kada su u pitanju ovi lovački podvizi. Izvrsni Milorad Mandić tumači lik Mite Krstića, koji je dobio nadimak Kurijak, zahvaljujući svom velikom apetitu i činjenici da stalno nešto jede. Srđan Todorović tumači lik Jovana Ilića Smuka, koji je u filmu prikazan kao čovek koji može enormno veliku količinu alkholola da popije, a da ostane na nogama. U filmu se još izdvajaju i Nikola Đuričko kao Svetislav, Anica Dobra kao Sika, kako i izvrsni Dragan Nikolić kome je pripala uloga predsednika opštine.

Ivkova slava (5)

Sporedne uloge tumače: Nataša Ninković (kao Paraskeva Mijalković), Branimir Brstina (kao Stevan Sremac), Velimir Bata Živoinović (kao gospodin Mirko), Danijela Štajnfeld (kao Mariola), Voja Brajović (kao kralj Milan Obrenović), Nikola Kojo (kao ciganski muzikant), Predrag Ejdus (kao Feliks), Vlasta Velisavljević (kao Vladika), Dragomir Čumić (kao Kuzman), Goran Daničić (kao Trifun), Enis Bešlagić (kao Ibro) i Ivana MIhić (kao francuska snajka).

Opis radnje filma

Radnja filma smeštena je u Niš u kraj devenaestog veka i prati glavnog protagonistu i našeg domaćina Ivka, koji je po zanimanju zanatlija. Kako radnja filma odmiče vidimo da uskoro će uskoro Đurđevdan, odnosno Ivkova slava. Pa tako sledeći stare srpke običaje na slavu se i ne zove, a vrata od Ivkovog doma su širom otvorena za sve goste koji žele da dođu i proslave zajedno sa njim. Tako dolazi dan slave, a naš domaćin sa svojom ženom Kevom dočekuje i ispraća sve goste. Predveče, većina gostiju odlazi, ali Ivkovi nerazdvojni prijatelji i dalje ostaju, a to su Kalča, Smuk i Kurijak, kao i Svetislav putujući glumac koji nije prijatelj ove ekipe, a na slavu je došao nezvan. Sjajna ekipa ostaje kod Ivka preko noći, a i ostaju i sutradan kada u Ivkovu kuću dolaze ugledni ljudi: predsednik opštine, vojna lica i vladika. Zanimljivo je da pored njih, kod Ivka dolaze i gosti koji ranijih godina nisu dolazili, a privatno se i ne druže sa Ivkom.

Ivkova slava (6)

Ne samo da oni ostaju da jedu i piju, nego ovaj tandem organizuje i malo slavlje koje traje i ceo naredni dan, kao i noć pa čak i ceo treći dan. Kroz to slavlje šarenoliko prikazan nam je mentalitet našeg naroda. Naravno domaćin nije oduševljen ovim slavljem, pa tako Ivko je primoran da od predsednika opštine zatraži pomoć, što ovaj rado prihvata. Tako Ivko ostaje u kafani čekajući da predcednik opštine isprati goste. Međutim, došavši na „mesto zločina“ on se pridružuje ekipi i počinje da pije i da se veseli sa njima. Kada Ivko nakon nekog vremena se ponovo vrati u svoju kuću, umesto da zatekne mir i tišinu, on zatiče još veću buku gde je sada na već Markovdan – Kurijakovu slavu došlo stotine ljudi koji igraju i pevaju u njegovoj kući. Narodu više nije bitno da li slave Đurđevdan ili Markovdan – bitno je smo da se slavi. Sada se Ivko nalazi u neverici razmišljajući kako može da što pre „rasturi“ ovo veselje i isprati goste kući…

Recenzija i kritike filma

Tri godine nakon što je adaptirao „Zonu Zamfirovu“, koja je imala rekordnu gledanost na našim prostorima, Šotra nam donosi još jedno ostvarenje bazirano na pripovetci Stevana Sremca. Sam reditelj je odneo sve pohvale, i za ovaj film kao i za prethodni.

Ivkova slava (8)

„Ivkova slava“ je nešto lošije prošla kod publike i kritičara u odnosu na „Zonu“, a najveće zamerke su uperene bile na adaptaciju romana, gde je scenario nedovoljno dobro prilagođen potrebama filma. Filmu su zamerali još jednu stvar, a to je reklamiranje poznatih srpskih brendova, odnosno scene u kojima se više pažnje usmerava na pića koje glumci piju (misleći pretežno na brend, marku tog proizvoda) nego na same aktere radnje.

Sem ovih mana ostali segmenti filma su uglavnom našisli na oduševljenje. Glumačka ekipa je i više nego sjajna, u njoj su se našla najveća imena naše kinematografije, a sama gluma u filmu je na zavidnom nivou. U odnosu na „Zonu Zamfirovu“ koja je bila prilično nerazumljiva i gde je čak trebao i prevodilac, ovaj film je dosta razumljiviji, a sama priča je interesantnija i originalnija.

Ivkova slava (1)

Muzika u filmu se podsebno izdvaja sa fenomenalnim pesmama, koje su našle svoje mesto kod publike odmah nakon prikazivanja filmova, a neke od njih su postale i pravi hitovi.

Zanimljivosti

  • Srbi su jedini narod u hrišćanskom svetu koji slave krsnu slavu.
  • Svi likovi iz “Ivkove slave” postojali su u stvarnom životu, sa izuzetkom što su nekim likovima promenjena imena.
  • Pa tako u stvarnom životu gazda Ivko je se zvao Živko i slavio je Svetog Jovana.
  • Zbog nerazumevanja vlasti u Nišu, nijedna scena ovog filma nije snimljena u tom gradu, iako radnja filma govori o događajima smeštenim u ovaj grad.
  • Priliku da prvi vide ovaj film imali su građani Pirota, a Šotra je tu odluku doneo nakon snimanja filma, kada je u pirotskom muzeju obećao „piroćancima“ da će premijera biti baš u njihovom gradu.
  • Za samo dva dana prikazivanja film „Ivkova slava“ odgledalo je više od 40 hiljada gledalaca.
[review position="bottom"]
Share.

Comments are closed.